L’anomenat Gran Banya d’Àfrica és una regió situada a la part oriental d’Àfrica banyada pel Mar Roig i l’Oceà Índic, que actualment inclou Etiòpia, Somàlia, Eritrea, Djibouti, Sud Sudan, Kenya i Sudan. En aquest territori, amb moltes zones semi-desèrtiques i seques, hi viuen més de 200 milions de persones que es veuen afectades per una situació crònica d’emergència humanitària i d’inseguretat alimentària a causa de les condicions climàtiques adverses, la recurrència de les crisis econòmiques i els conflictes armats i la violència intercomunitària, i les greus conseqüències socioeconòmiques provocades per la pandèmia CoVid-19.

0
milions de persones pateixen inseguretat alimentària aguda
0
milions de persones desplaçades internes
0
milions de persones refugiades

Emergència alimentària

La inseguretat alimentària és una situació recurrent a la regió, però en els darrers anys s’ha empitjorat a causa de l’impacte de múltiples i continuats xocs. El 2011, més de 12 milions de persones van patir la pitjor fam en dècades. El 2019, la sequera va provocar que 11,7 milions de persones patissin inseguretat alimentària greu i més de 785.000 nens, una desnutrició severa a Etiòpia, Somàlia, Kenya i Uganda. El 2020, la inundació va afectar directament 3,4 milions, i la invasió de llagosta del desert va afectar 10,25 milions de persones.

La irrupció de la pandèmia Covid-19 suposa un greu risc sanitari per la debilitat dels sistemes sanitaris als països de la Banya i les condicions d’amuntegament dels camps de refugiats i desplaçats interns, però també i sobretot un impacte socioeconòmic devastador a països on el treball informal per obtenir salaris diaris és el més comú.

Finalment, la regió ha patit un dramàtic increment de conflictes armats, amb la guerra a l’estat del nord de Tigray a Etiòpia, nous enfrontaments a la regió de Darfur al Sudan, i nombrosos atacs inter-comunitaris en diverses regions del Sudan del Sud, que incideixen directament en la seguretat alimentària i en la capacitat de les famílies per resistir les crisis.

Situació actual

 • El 68% de la població (8,3 milions de persones) necessita algun tipus d’ajuda humanitària, i 7,7 milions d’ells pateix inseguretat alimentària severa, dels quals 1,4 són nens menors de 5 anys.

 • 1,9 milions de persones pateixen desnutrició, principalment nens i dones.

 • El 75% de la població no té accés als serveis de salut.

 • 1,67 milions de persones s’han desplaçat dins del país i 2,3 milions ho han abandonat com a conseqüència del conflicte, la violència i l’absència de mitjans de vida. Després de Síria, el Sudan del Sud és el segon país del món amb més refugiats i el 80% són dones i nens.

La nostra acció

Juntament amb altres Càritas i amb la contribució de l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament, estem recolzant l’estratègia de seguretat alimentària de Càritas Sudan del Sud:

 • Assistència alimentària i/o transferència de diners en efectiu per a 11.303 llars vulnerables.

 • Solucions de refugi temporal i kit domèstics a 2.657 llars.

 • Suport per recuperar i enfortir els mitjans de vida de 8.128 famílies (eines, llavors, formació).

 • Acompanyament a les comunitats en els processos de reconciliació i construcció de pau després del conflicte armat i davant dels enfrontaments entre comunitats i ètnies.

La capil·laritat i la legitimitat de l’Església fa possible l’accés dels agents de Càritas a zones militaritzades i restringides per a altres actors on milers de persones necessiten ajuda humanitària urgent.

Situació actual

 • 4,1 milions de persones en inseguretat alimentària.

 • 840.000 nens menors de 5 anys en malnutrició aguda, i 143.000 en malnutrició severa.

 • Les precipitacions irregulars, els desastres naturals il‟impacte de la invasió de llagosta han reduït les collites de cereals entre un 20 i un 50%.

La nostra acció

 • Donem suport a Caritas Somàlia en la resposta d’emergència davant l’impacte del cicló Gati a la regió de Bari.

 • Assistim mitjançant ajuda alimentària, materials de refugi i estris de primera necessitat a 25.000 persones de 500 llars molt vulnerables.

Situació actual

 • Amb més de 110 milions d’habitants, és el país que rep més refugiats africans, i alhora 2,7 milions d’etíops han fugit de casa seva a altres zones del país davant la inseguretat alimentària i els conflictes interns.

 • El conflicte bèl·lic a Tigray ha produït 61.000 refugiats fugits al Sudan i 4,5 milions de persones en necessitat crítica d’ajuda.

 • Durant el 2020, els casos de malnutrició severa aguda s’han incrementat un 13,2%.

 • En total, 23,5 milions de persones necessiten algun tipus d’ajuda, el 53% dels quals són menors, i el 15% persones amb discapacitat.

La nostra acció

 • A Tigray donem suport a Caritas Etiòpia en la resposta humanitària d’emergència per cobrir les necessitats bàsiques de més de 180.000 persones. Específicament, juntament amb l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament, portem alimentació d’emergència a 4.050 persones de la zona Est de Tigray, al districte fronterer de Gulo Mekada.

 • Donem suport als programes d’ajuda humanitària de Càritas Etiòpia en dos conflictes més, Benishangul-Gumuz i Konso, que han produït el desplaçament de 100.000 i 95.000 persones respectivament.

 • A la regió d’Oromia, juntament amb la Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament, treballem en dos projectes per garantir el dret a l’alimentació de més de 80.000 persones (d’elles, 25.500 són dones) mitjançant un innovador sistema de cooperatives, la millora nutricional de les llars i la gestió sostenible dels recursos naturals.

 • Acompanyem més de 150 cooperatives i associacions de crèdit i les oficines governamentals responsables. La llagosta ha fet malbé aproximadament 200.000 hectàrees de terres de cultiu i cereals, causant pèrdues de més de 356.000 tones, sobretot a Oromia, seguida de les regions Somali i Tigray.

 • A Tigray, una de les zones amb més refugiats i desplaçats, acompanyem 2.275 famílies per millorar la seva seguretat alimentària i els seus mitjans de vida a través de l’enfortiment de les seves activitats agrícoles, l’accés a aigua segura i la millora nutricional.

 • A Emdibir donem suport a la millora de l’accés a fonts d’aigua segures per a 5.150 persones, reduint el risc que comporta la manca d’higiene i sistemes de sanejament especialment davant de la pandèmia CoVid-19.

Situació actual

 • En els darrers 15 anys, Kenya ha registrat 7 sequeres. El 2020 les inundacions han afectat 95.000 persones.

 • Més de 2 milions de persones pateixen inseguretat alimentària severa, sobretot a les zones nord i est. Unes 500.000 estan en situació d’emergència.

 • El 30% dels menors de 5 anys pateix desnutrició aguda.

 • El 30% de les llars del país estan encapçalades per dones.

La nostra acció

 • Treballem en la preparació i reducció del risc davant de desastres a les diòcesis de Maralal, Marsabit i Isiolo, on la sequera és una limitació important per a la producció agrícola de secà en àrees àrides i semiàrides.

 • Acompanyem Càritas Kenya en la resposta d’emergència i rehabilitació primerenca davant les recents inundacions i els lliscaments de terra a 6 diòcesis del país.

Altres emergències

CANVIA UNA VIDA AVUI

Pots fer molt en molt poc.

Dedica part del teu temps i la teva il·lusió a millorar la vida de les persones.

O ajuda’ns amb una aportació econòmica i nosaltres farem la resta.

Tu decideixes.