Donem suport a la població afectada per dos devastadors huracans.

Entre el 01 i el 16 de novembre, la regió es va veure afectada per dos fenòmens naturals, els huracans Eta i Iota, que van impactar a diversos països centreamericans. Des del 1998 amb el Mitch, no es vivia una situació similar en precipitacions, vents, inundacions i lliscaments de terres.

El 3 de novembre, l’huracà ETA, de categoria 4, va entrar pel Sud de Puerto Cabezas, a Nicaragua convertint-se immediatament en una de les tempestes més ferotges que han colpejat Amèrica Central els últims 20 anys.

Per agreujar encara més la situació,l’huracà Iota, de categoria 5, va copejar el 16 de novembre, les illes caribenyes de Colòmbia, Sant Andreu i Providència. El 17 de novembre va tocar terra a la costa nord-est de Nicaragua com un huracà de categoria 4, amb vents sostinguts de 250 km/h. Tot i que Iota es va afeblir a mesura que avançava cap a l’interior, la seva onada ha causat fortes pluges, cosa que ha provocat inundacions i lliscaments de terra que amenacen la vida en zones de Colòmbia, Hondures, Nicaragua, Guatemala, Belize, El Salvador, Costa Rica i Panamà.

Situació actual

Les necessitats immediates són: reparació dhabitatges, aigua, aliments, articles d’higienei material per a prevenció de COVID.

L’aigua per a consum s’obtenia a través d’un sistema anomenat “aigua de sostre”, que consisteix en la recol·lecció d’aigua de pluja a canals i cisternes que ara han desaparegut. També es comptava amb pous artesanals ara contaminats per femta de persona i animals, escombraries i animals morts.

Els mitjans de vida, severament destruïts inclouen, a les comunitats costaneres, pots, motors i aparells de pesca. Els cultius com plàtans, iuca i fruiters van ser arrasats especialment a la zona dimpacte. Igual destí van tenir els seus ocells de pati, porcs i caps de bestiar. Tota aquesta condició posarà en crisi la seguretat alimentària a tota la zona que va recórrer el huracà.

La nostra acció

Atenem a 600 llars a la zona del Litoral Sud de Puerto Cabezas i la zona alta del departament de Jinotegay Nova Segòvia, que inclou els municipis de Bocay, Wiwili i Wamblan.

 • Distribució de arròs, farina de blat, oli vegetal, fesols, sucre i sal: Destinat a les famílies afectades per ambdós huracans, establint horaris i llocs adequats per a l’entrega a la seva propia comunitat per evitar el desplaçament a centres urbans. La selecció de comunitats ja ha estat prèviament realitzada mitjançant el sondeig ràpid realitzat amb el suport de la xarxa promotors comunitaris amb què compten les Càritas Diocesanes. El lliurament es farà sota un ús estricte dels protocols de seguretat i protecció per evitar el risc de propagació del COVID-19.
 • Distribució de kits d’higiene i botes d’hule: Es lliurarà un kit d’higiene bàsic a cada família destinatària del projecte per tal de minimitzar els riscos de malalties de respiratòries, estomacals i de la pell. La demanda d’aigua per a consum humà és molt forta i requereix molta inversió per a la seva purificació ja que les fonts tradicionals d’aigua estan arrasades. Els kits d’higiene inclouen recipients amb aixeta amb capacitat de 20 litres i recipients de la mateixa capacitat per al trasllat o emmagatzematge. També inclou clor per a la purificació.
 • Prevenció del COVID19: es lliura sabó, gel hidroalcohòlic i màscares. Realitzem sensibilització per ajudar a prevenir el contagi a les comunitats més aïllades i que menys coneixement tenen de la pandèmia.

Situació actual

A Guatemalatots dos huracans han deixat gran part del territori nacional amb inundacions per sobre de 4 metres d’alçada. La quantitat de pluja que s’esperaven en un mes, va caure en poques hores d’un mateix dia, provocant desbordament de lleres de rius, saturació de sòls, destrucció d’infraestructura viària i pèrdua de vides humanesper lliscaments.

S’estima que 1.2 milions de persones han estat afectades, cosa que representa un 7% de la població total que ara s’enfronta a:

 • Xarxa de serveis d’aigua, sanejament i higiene deficient, així com destrucció d’habitatges i mitjans de vida.
 • Manca d’ingressos econòmics i mercat laboral altament precari, amb un gran percentatge de persones, especialment població indígena i dones, que subsisteixen de l’economia informal.
 • Limitada cobertura dels serveis de salut.
 • Pèrdua de mitjans de vida, collites i animals per garantir la ingesta adequada daliments.

La nostra acció

El projecte beneficiarà 500 llars de comunitats rurals del Municipi de Chisec (Departament d’Alta Verapaz).

Dóna la situació de necessitat immediata, la mesura més viable per a una resposta inicial és la entrega en espècie. Aquesta modalitat pretén evitar que les famílies s’hagin de desplaçar llargues distàncies on es poden fer efectives les transferències econòmiques o bescanvi de cupons (ja que molts productes només es trobarien a les capçaleres municipals), a més de considerar el poc o nul accés al sistema financer i la dificultat per accedir a mercats, per la paralització del transport públic.

La intervenció planteja realitzar els lliuraments següents:

 • 1 kit d’aliments compost perarròs, fesols, pasta, farina reforçada amb proteïnes, oli, sucre, sal, civada, tonyina enllaunada i llenties.
 • 1 kit de higiene, sanejament iprotecció per a prevenció del COVID-19 que inclou productes per a la higiene personal i de protecció davant del COVID-19, així com productes per a la desinfecció i sanejament a la llar.
 • 1 lliurament de ecofiltres. Les condicions de l’negació de sòls, les inundacions a les zones de recàrrega hídrica, rius i pous artesanals que proveïen d’aigua apropiada per al consum humà, estan contaminats i posen en risc la salut de les famílies. Per facilitar l’accés a aigua entrega 1 ecofiltre per família.

Situació actual

Hondures té una de les taxes de pobresa més altes d’Amèrica Llatina i el Carib (54,8%), una xifra que estima que l’ONU pot arribar fins al 57,8%.

Des del març, Hondures s’ha vist molt afectada per l’emergència del COVID-19, superant els 106.000 casos totals i més 2.877 morts fins al mes de novembre de 2020.La pandèmia es produeix immediatament després del pitjor brot de dengue registrat en la seva història.

L’impacte dels dos huracans afecta més de 3 milions de persones en diferents departaments del país.

Les àrees d’inundació s’estenen en almenys 200 km. quadrats a la Vall de Sula i constitueixen greus amenaces de contaminació física, química i biològica dels recursos hídrics subterranis de la zona.

La nostra acció

Atenem 600 de famílies del departament de Colon als municipis i caserius de Tocoa, Saba, Sonaguera i Balfate, un total de 2.400 persones en són beneficiàries directes.

L’ajuda consisteix en el lliurament en espècie d’aliments i materials de primera necessitat. Aquest lliurament en espècie possibilita minimitzar les possibilitats de contaminació, ja que els kits es rebran d’un sol proveïdor. Les caixes a l’engròs rebudes amb els productes portaran un procés de desinfecció per part de l’equip tècnic del projecte i voluntaris, que també compliran les mesures personals de protecció (màscara, guants, bata), d’higiene (correcte rentat de mans) i de desinfecció.

 • Kit daliments: està integrada per aquells essencials per a lalimentació de la família, considerant les característiques de la dieta local. La ració té una durada mitjana de 3-4 setmanes per a una família de cinc membres i inclou: arròs, fesols, farina de blat i blat de moro, oli, sucre, mantega, cafè, sal, pasta, consomé i sardines.
 • Kit d’higiene i desinfecció compta amb gel hidroalcohòlic, sabó de neteja, de cuina, per a la bugada i bactericida, clor i màscares.
 • Kit de rehabilitació:làmines de zinc, ciment, fusta, claus, varetes, accessòria i elèctric i eines. Tot això en funció dels danys de cada habitatge.

Altres emergències

CANVIA UNA VIDA AVUI

Pots fer molt en molt poc.

Dedica part del teu temps i la teva il·lusió a millorar la vida de les persones.

O ajuda’ns amb una aportació econòmica i nosaltres farem la resta.

Tu decideixes.