El 14 d’agost va tenir lloc un terratrèmol a Haití de magnitud de 7.2 a l’escala Richter amb l’epicentre a 10 quilòmetres de profunditat a prop de Petit-Trou-de-Nippes, aproximadament a 150 quilòmetres a l’oest de la capital, Port-au-Prince.

Almenys 136.800 edificis van resultar danyats o destruïts i més de 2.300 persones van perdre la vida. Va ser el terratrèmol i el desastre natural més mortífer del 2021 a tot el planeta i és el pitjor desastre que ha assotat Haití des del terratrèmol del 2010. Segons UNICEF, més de mig milió de nens es van veure afectades.

Situació actual

Un terratrèmol de magnitud 7,2 a l’escala de Richter va colpejar el sud-oest d’Haití el dissabte 14 d’agost a les 8.00 hora local. Gran nombre d’edificis van ser destruïts o danyats als departaments del sud de Nippes i Grand’Anse.

Aquest terratrèmol ha tingut lloc en un moment en què s’entrecreuaven diferents crisis a Haití. Des de fa dos anys es viu un bloqueig polític i grans buits de poder tant a nivell nacional com a les diferents regions. En diversos moments dels darrers anys el país va quedar diverses setmanes totalment paralitzat pels manifestants en l’anomenat peilock. El colofó d’aquesta crisi política va tenir lloc amb l’assassinat recent del seu president Jovenel Möise el juliol del 2021.

En aquest context va arribar la pandèmia de la COVID-19 i la crisi econòmica lligada a les mesures de prevenció, tancament i confinament. Les conseqüències socioeconòmiques van ser considerables, repercutint sobre la inseguretat alimentària i la desnutrició. Més d’un 40% de la població ja es trobava en situació d’inseguretat alimentària en el moment del terratrèmol.

Aquest nou desastre natural colpeja Haití 11 anys després del devastador terratrèmol que el 12 de gener del 2010 va assolar Haití, amb epicentre entre Jacmel i Port-au-Prince, la capital del país, i que va causar la mort a 300.000 persones, va deixar sense llar més de un milió i va provocar el desplaçament de dos milions més.

0
víctimes mortals
0
persones ferides
0
persones afectades
0
persones necessitades
0
habitatges destruïts
0
cases danyades

La nostra acció

Càritas Espanyola, juntament amb Càritas Les Cayes, treballa des del 2016 a la zona del departament Sud, el més afectat pel terratrèmol i que va patir aquell any la devastació de l’huracà Matthew. Des d’aleshores, s’estan executant projectes de seguretat alimentària que van aconseguir pal·liar les conseqüències de l’huracà i assegurar el dret a l’alimentació de la població del departament Sud. Aquest fet ha possibilitat una resposta ràpida en tenir equips i fons ja destinats a la zona més afectada pel terratrèmol.

La primera mobilització de fons es va destinar al repartiment de kits alimentaris, de cuina, higiene i lones per a tendes de campanya.

Aquests elements segueixen sent necessaris, però a més ara es lliuren:

  • Farmacioles sanitàries, equips de primers auxilis i medicaments.
  • Llanternes.
  • Botes.
  • Roba i mantes.

D’altra banda, Càritas Haití i Càritas Les Cayes han insistit en la necessitat de posar en marxa de manera urgent activitats de recuperació de mitjans de vida, principalment agropecuaris, perquè la gent es pugui tornar a assegurar per si mateixa com més aviat millor les necessitats bàsiques.

Hem posat en marxa, doncs, activitats de suport a l’activitat agrícola amb donació d’eines i llavors acompanyades de formacions específiques en agricultura ecològica.

Donarem caps de bestiar, tant boví com oví, amb la introducció d’exemplars sementals millorats i amb un sistema rotatori de donació a altres famílies de la segona cria per augmentar la cabana de bestiar de la zona.

A més, es crearan mútues de solidaritat per a l’autoestalvi que permetin a la població comptar amb petites inversions per a les necessitats i evitar els interessos abusius dels prestadors locals.

Finalment, es crearan clíniques mòbils d’atenció primària a les localitats els centres de salut i hospitals de les quals han estat destruïts o no existeixen.

Altres emergències

CANVIA UNA VIDA AVUI

Pots fer molt en molt poc.

Dedica part del teu temps i la teva il·lusió a millorar la vida de les persones.

O ajuda’ns amb una aportació econòmica i nosaltres farem la resta.

Tu decideixes.