index

UCRAÏNA S’ADREÇA A UNA CATÀSTROFE HUMANITÀRIA

situacionactual

Situació actual

El 24 de febrer del 2022 Rússia ha atacat diversos punts de l’Est d’Ucraïna amb bombardejos d’artilleria, equip pesat i armes petites.

El Ministeri de l’Interior ucraïnès ha informat que tropes russes han aterrat a la ciutat portuària d’Odessa i estan creuant la frontera a diversos punts del país.

A la capital, els atacs amb míssils buscaven assolir avions de combat ucraïnesos, estacionats en un aeroport als afores de la ciutat de 2,8 milions d’habitants, on algunes persones es van afanyar a protegir-se als refugis antiaeris habilitats o al metro.

situacionconflicto

Situació del conflicte

Segons el president de l’Organització Internacional per als Refugiats, “en anar a la guerra contra Ucraïna, Rússia està creant una crisi que posa en risc la vida de persones que es desplacen, i crea un patiment que sobrepassa res del que s’ha vist a Europa a dècades. Milions de persones estan en perill. Els governs del món han d’estar preparats per proveir d’ajuda i protecció la gent que fuig, així com els ferits de guerra”.

L’Organització Mundial de la Salut reitera la seva preocupació per la seguretat, la salut i el benestar dels civils afectats, i preveu una catàstrofe humanitària si l’escalada bèl·lica va a més.

La situació és molt canviant, i és difícil predir els passos següents.

caritasucrania

Resposta de Càritas Ucraïna

En la situació actual, les oficines de Càritas continuen atenent la població necessitada, tenint en compte els riscos actuals. Les 36 oficines al voltant del país i la Càritas nacional a Kíev i Lviv treballen en línia. Tots els programes estan en fase de reformulació. Depenent de la situació concreta de cada regió, també s’està evacuant el personal d’algunes oficines (sobretot a l’Est i Kíev).

Les oficines de Càritas que no estan sent atacades s’estan preparant per atendre els desplaçats interns.

Càritas Ucraïna ha preparat un projecte d’emergència per satisfer les necessitats bàsiques de les persones vulnerables en el desplaçament.Es demana ajuda per equipar 11 centres d’atenció (Kramatorsk, Rubizhne, Zaporizhya, Volnovakha, Mariupol, Kharkiv, Dnipro, Kyiv, Zhytomyr, Odessa, Ivano-Frankivk). Davant la situació i sobre la base de l’experiència del 2014, els equips humans ja estan formats en ajuda d’emergència.

Als centres d’atenció s’ofereix:

 • Punt dinformació actualitzada.
 • Repartiment de menjar calent, aigua, kits d’higiene bàsica.
 • Transport segur.
 • Refugi per a persones que no tinguin cap altra opció.
 • Bugaderia comunitària.
 • Atenció a persones especialment vulnerables (majors, persones amb discapacitat, menors).
 • Suport emocional bàsic i zona de lleure per a nens (esports i manualitats).

caritasrumania

Resposta de Càritas Romania

Romania té més de 600 km de frontera amb Ucraïna. Hi ha 4 punts de pas oficials, 3 d’ells a la part nord.

S’estima que ja han passat 10.000 ucraïnesos per la frontera de Romania, encara que només 11 han demanat l’estatut de refugiat. S’espera que el número augmenti els propers dies.

Càritas Bucharest, Càritas Iași, Càritas Maramureș i Càritas Satu Mare han començat a avaluar la situació i establir equips de primera intervenció.

Càritas ha visitat els punts fronterers, i s’està en contacte amb les parròquies de la zona, que s’han implicat a fer seguiment de la situació ia mobilitzar els seus voluntaris.

L’equip nacional d’emergència ha visitat la frontera i ha començat a dissenyar plans d’intervenció amb les línies d’acció següents:

 • Centres d´acollida i suport per a refugiats. S’oferirà informació, servei de bugaderia, servei de comunicació, snacks i programes per a nens.
 • Programes per a nens. Els centres de dia actuals per a nens s’obriran per a nens refugiats.
 • Refugi i allotjament a parròquies locals.
 • Mobilització de voluntaris de parròquies i personal d’altres Càritas diocesanes per crear un equip d’atenció amb persones que parlin ucraïneses.
 • Suport directe amb menjar i kits d higiene segons necessitats.

caritaspolonia

Resposta de Càritas Polònia

Com la resta de Càritas de la zona, Càritas Polònia està preparant l’acollida, l’allotjament i el transport segur per al massiu nombre de desplaçats que arriba al seu territori i que no para de créixer dia a dia.

La resposta davant de l’emergència se centra en:

 • Primera acollida i informació sobre transport segur, aigua, menjar calent, kits d’higiene bàsica.
 • Allotjament temporal segur i servei de bugaderia.
 • Atenció especial a casos més vulnerables: dones amb nens i sense familiars o amics propers, ancians a càrrec de nens, discapacitats…

caritasmoldavia

Resposta de Càritas Moldàvia

Moldàvia comparteix uns 1222 km de frontera amb Ucraïna. Des del principi de l’atac, va haver-hi cues de cotxes intentant creuar per Palanca-Maiaki Udobnoe, Tudora-Starokazacie, Otaci-Moghiliov Podolsk i Criva-Mamaliga.

Càritas Moldàvia està oferint ajuda primerenca, i preparant-se per augmentar els serveis, a mesura que les famílies desplaçades ucraïneses creuen la frontera.

La resposta contempla els punts següents:

 • Suport a persones ubicades a centres oficials (Chisinau, Ocnita, Palanca) amb menjar, aigua, kits d’higiene i suport social i emocional.
 • A demanda del Ministeri de l’Interior i l’oficina de Migracions i Asil, s’han proveït de 240 kits d’higiene als centres d’Ocnița i Palanca.
 • S’està preparant un centre gestionat per Càritas a Chisinau on oferir allotjament digne i segur a uns 70 refugiats, amb una atenció especial a menors i dones.

caritasbulgaria

Resposta de Càritas Bulgària

Encara que Bulgària no és un país fronterer, Càritas Bulgària ha detectat l’arribada de refugiats a través de la frontera nord amb Romania. La majoria són d’ètnia búlgara, que tenen familiars o amics al país.

Segons dades oficials, 7300 persones van creuar a data 28 de febrer per frontera terrestre. No és clar quants han arribat per ferri a través del Mar Negre que porta del Port d’Odessa al de Varna. S’espera que el nombre d’arribades augmenti considerablement els propers dies.

Càritas Bulgària es prepara per atendre tots els refugiats. Les 3 Càritas diocesanes (Càritas Sofia, Càritas Ruse i Càritas Vitania) han començat a avaluar la situació i elaborar un pla inicial d’emergència:

 • S’estan preparant les infraestructures disponibles de l’Església.
 • Els equips locals estan identificant els casos més vulnerables (dones a càrrec de menors, majors, menors no acompanyats o acompanyats d’un avi, persones amb discapacitat…), per poder donar una atenció més específica.
 • S’estan preparant voluntaris, formats en emergències, salvaguarda i Codi de conducta.
 • D’altra banda, s’han identificat els possibles recursos disponibles, tant físics com humans, com transports segurs, allotjament temporal a parròquies, congregacions o cases, llocs per adquirir menjar i kits d’higiene bàsica, suport psicosocial.

Com que la situació està canviant constantment, tots els plans d’emergència inicial es gestionaran amb flexibilitat per poder adaptar-se a les circumstàncies.

nuestraaccion

La nostra acció

Càritas Espanyola treballa a Ucraïna des del 2010, donant suport a projectes d’acció social i d’emergència.

En aquest moment, tots els projectes estan tancats, tot esperant que la situació s’estabilitzi. Així mateix, donem suport als projectes de Càritas Ucraïna i de la resta de la zona per garantir la mobilitat segura i digna de les persones que es veuen obligades a fugir de la guerra. Es fa especial atenció a les persones més vulnerables.

S’obre la campanya d’emergència Càritas amb Ucraïna per canalitzar la solidaritat dels donants espanyols cap als projectes d’ajuda humanitària engegats per Càritas Ucraïna per ajudar les víctimes d’aquesta greu crisi.

donacionesucrania

Donacions emergència Ucraïna

Pots fer la teva aportació a través de Càritas Diocesana de Tortosa:

Caixa Bank ES34 2100 9046 9702 0001 2812

Recordeu posar en el concepte de l’operació la paraula ‘Ucraïna‘.

Si voleu desgravar l’aportació, heu de notificar (si no ho heu fet ja) les dades següents a l’entitat receptora del donatiu:

 • Nom i cognoms.
 • DNI / NIE.
 • Domicili fiscal.

Càritas Interparroquial de Benicarló ha donat 3.000€ i material d’abric.

Altres emergències

CANVIA UNA VIDA AVUI

Pots fer molt en molt poc.

Dedica part del teu temps i la teva il·lusió a millorar la vida de les persones.

O ajuda’ns amb una aportació econòmica i nosaltres farem la resta.

Tu decideixes.